Hidas tanssi. Mäntyrunoja

Hidas-tanssi-Risto Rasa-Maahenki

Suomalaiset ovat puiden kansa ja mänty suomalaisista suomalaisin puu. Silti on yllättävää, kuinka monen runoilijan tuotannossa ja monipuolisissa asemissa mänty esiintyy.

Kirjailija Risto Rasa on koonnut Hidas tanssi -kokoelmaan mäntyrunoja modernin runoutemme suurimmista klassikoista terävimpään nuorten runoilijoiden kärkeen asti. Runot avaavat silmämme mäntymetsän valolle ja pihkan tuoksulle, taivaalle ja tuulelle, elämyksen ja koetun männylle, jonka olemme metsänhoidon, talouden ja työn männyltä unohtaneet. Osansa, usein hirtehisen, saa toki sekin. Mänty ja metsä esiintyvät myös itsenään, luonnon ja olemassaolon kanssa käytyjen dialogien osapuolina.

Kokoelman runoilijoita ovat mm. Einari Vuorela, Paavo Haavikko, Eeva-Liisa Manner, Lassi Nummi, Pentti Saarikoski, Kirsi Kunnas, Bo Carpelan, Jukka Itkonen, Olli Sinivaara, Henriikka Tavi ja Henrika Ringbom. Kokoelmaa varten kokonaan uusia runoja ovat kirjoittaneet Kari Aronpuro, Jyrki Heikkinen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Silene Lehto, Heidi Liehu, Kristiina Lähde, Risto Oikarinen, Panu Tuomi ja Merja Virolainen.

Runojen visuaalisena kaikupohjana ovat valokuvaajien Sanni Sepon ja Ritva Kovalaisen maagisen syvät kuvat männynrungoista. Kuvat ovat osa Kultainen metsä -näyttelyä, joka vuonna 2013 kiertää Jyväskylän, Hämeenlinnan ja Kuopion taidemuseoissa. Näyttelyissä päästään kuulemaan Hidas tanssi -kirjan runoja. Näyttelijä-ohjaaja Jari Hietanen vetää näyttelyiden yhteydessä runoworkshopit, joiden harjoittelu huipentuu yleisölle esitettävään metsärunojen matineaan.

Maaseudun Sivistysliiton tuottama Hidas tanssi -kirja, Kultainen metsä -näyttelyn kiertue sekä metsärunojen matineat ovat osa ympäristösivistyksen hanketta. Laajan hankkeen tavoitteena on herättää pohdintaa ja keskustelua henkilökohtaisesta luonto- ja ympäristösuhteesta ja sen arvoperustasta.

  • ISBN: 978-952-5870-73-2
  • Julkaisupäivämäärä: 10.09.2012
  • Kielet: suomi