Iso siika

iso-siika-kansi

Iso siika ‑antologia sisältää parhaat tekstit samannimisestä valtakunnallisesta kirjoituskilpailusta, jonka Maaseudun Sivistysliitto järjesti syksyllä 2012. Kilpailun aiheena oli kalastus ja kalastamiseen liittyvät perinteet ja elämäntapa pohjoisen Suomen alueella.

Antologiaan valittiin 40 tekstiä, jotka edustavat tyylillisesti erittäin monipuolisesti tosipohjaisia muistelukirjoituksia ja kaunokirjallisia tekstejä realistisesta fantastiseen, veijaritarinasta lyyrisen impression kautta runoon. Kirjoittajien ikähaarukka on 18–83 vuotta, ja kirjoittajia on kaikkialta Suomesta ja kaikenlaisista ammateista. Vaikka kalastus on perinteisesti ja sitkeästi käsitetty miesten valtakunnaksi, kirjoittajista on naisia lähes kolmasosa.

Pohjoissuomalainen kalastuskulttuuri tulee kirjan tarinoissa kuvatuksi monelta kantilta, puhuttiinpa kalalajeista, kalastamisen tavoista, kalavesistä tai vuodenajoista. Ennen kaikkea kertomukset ovat kuitenkin inhimillisiä, kiinnostavia ja koskettavia tarinoita kalastavista ihmisistä. Kokoelman todelliset ja keksityt kalareissut ovat täynnä uskomattoman tarkkoja muistoja käytännön kalastustoimista ja tunnelmista, oivaltavan monimielistä huumoria ja syvällekäyvää elämän mielekkyyden kartoittamista. Tärkeimmäksi ja toistuvimmaksi teemaksi nousevat läheiset ihmiset, he, joiden kanssa kalastetaan: isät, isoisät, puolisot, kalakaverit. Luonnollisesti myös luonnon helmassa olemisen kokemukset ovat tärkeässä osassa monessa kertomuksessa.

Kirjan kuvituksena on käytetty Jaakko Heikkilän kuvamateriaalia, jossa hän on kuvannut Tornionjoen ihmisiä ja elämää 20 vuoden ajalta. Valokuvat dokumentoivat herkästi yhtä pohjoissuomalaisen kalastuskulttuurin omintakeisemmista perinteistä, Tornionjoen lippokalastusta.

Jaakko Heikkilä (s. 1956), Torniojoen rannalla Kukkolan kylässä asuva taiteilija on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia valokuvataiteilijoitamme maailmalla. Hän on julkaissut useita kirjoja ja pitää näyttelyitä säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla. Työstään hän on saanut merkittäviä palkintoja ja apurahoja, ja hänen kuviaan on useiden koti- ja ulkomaisten museoiden kokoelmissa. Heikkilä toimii aktiivisesti Torniojoen siikakantaa ja kalastusperinteitä puolustavassa Pro siika ‑liikkeessä.

Kirjan toimittaja Lauri Oino (s. 1967) on hailuotolais-iiläisjuurinen kustannustoimittaja, joka on työskennellyt useiden vuosien ajan Maaseudun Sivistysliiton kulttuurihankkeissa.

Kalastusaiheinen kirjoituskilpailu kuului osana Maaseudun Sivistysliiton ympäristösivistyksen hankkeeseen sekä pohjoisen kalastuskulttuurin Poukama-hankkeeseen.

ISO SIIKA
Toim. Lauri Oino
Valokuvat: Jaakko Heikkilä
Ulkoasu: Marko Mäkinen
ISBN 978-952-5870-93-0 / 304 sivua, sidottu, värikuvitus, koko 170 x 230 mm, YKL 80.2 / Ovh 39 €
Maahenki 2013

Arvostelukappaleiden tilaukset:
Maahenki Oy, maahenki@msl.fi, puh. (09) 751 2020
Arvostelukappaleen voi myös noutaa Maahengestä osoitteesta Eerikinkatu 28, 5. krs, Helsinki

  • ISBN: 978-952-5870-93-0
  • Julkaisupäivämäärä: 29.05.2013
  • Kielet: suomi