Poukama. Uutta luovaa kalastuskulttuuria

Etukansi2-243x300

POUKAMA – UUTTA LUOVAA KALASTUSKULTTUURIA

Poukama kertoo monta tarinaa pohjoisesta kalastuskulttuurista ja sen liikkeistä nykypäivän maailmassa.

Poukama kertoo kalastuskulttuurin pitkästä perinteestä ja rakentaa sille jatkuvuutta nykypäivässämme. Kirjassa keskitytään etenkin kalannahan muotoiluun, tuotteistukseen, markkinointiin ja brändäykseen ‒ unohtamatta käsityöläisten konkreettista näkökulmaa ja vinkkejä tuotteiden valmistukseen.

Poukama kertoo pohjoisesta kalastuskulttuurista inspiroituneiden muotoilijoiden, taiteilijoiden, käsityöläisten ja yrittäjien tarinoita. Se kertoo myös niiden ihmisten tarinoita, jotka ovat asuneet pohjoisten jokivarsien kylissä ja Perämeren rannikkoseudulla. Kalastuksen ympärille rakentunut kokonainen elämänmuoto ja perinnekulttuuri ovat kertomusten taustalla.

Näistä lähtökohdista teoksessa luodaan menneestä ammentavaa nykykulttuuria, jossa kalastuksen parhaita perinteitä yhdistetään luovasti nykydesigniin. Perinne säilyy elävänä vain uudistuessaan, uuden sukupolven tekijöiden käsissä. Käsillä oleva kirja on syntynyt halusta mahdollistaa perinteen ja nykypäivän monenlaisia kohtaamisia.

Teoksen taustalla on Maaseudun Sivistysliiton toteuttama kalastuskulttuurin ja muotoilun edistämishanke POUKAMA ‒ Pohjoisen kalastuskulttuurien uudet mahdollisuudet. Hankkeessa luotiin laaja osaajaverkosto, johon kuuluu käsityöläisiä, muotoilijoita, taiteilijoita, kouluttajia, yrittäjiä, kalastajia sekä rannikon ja jokivarsien ihmisiä. Teoksen kirjoittajat kuuluvat tähän verkostoon.

TEKIJÄT:

Kirjan toimittaja Ilmari Leppihalme on kirjallisuudentutkija, yliopistonopettaja ja copywriter. Kirjan ulkoasu on brand designer Tuomas Mujusen, joka on toiminut Poukaman projektipäällikkönä. Teoksen artikkelien kirjoittajat ovat Poukama-hankkeen verkostoon kuuluvia eri alojen asiantuntijoita.

POUKAMA – UUTTA LUOVAA KALASTUSKULTTUURIA
Toimittaja Ilmari Leppihalme
Ulkoasu Tuomas Mujunen
ISBN 978-952-301-010-9 / 180 sivua, koko 215 x 265 mm
Kustantaja: Maahenki Oy, www.maahenki.fi

LADATTAVISSA MAKSUTTA
e-kirjana, ISBN 978-952-301-012-3
Lataus tästä
Tiedotuskuvia: www.maahenki.fi/pressi

POUKAMA-hanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto yhdessä pääyhteistyökumppaneittensa kanssa, joita ovat Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset, JEDU/Kalajoen ammattiopisto sekä Pro Siika ry. Poukama on osa EU:n osarahoittamaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007–2013.