Vuosi metsässä, Galleria G18, Helsinki

Luontokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamon näyttely Vuosi metsässä / Skogsåret saapuu kiertueellaan Helsinkiin. Näyttely on esillä Galleria G18:ssa 6.–23.11.2012.

Näyttelyssä kävijä kohtaa upeita, mustavalkoisia luontokuvia. Kuvien mustavalkoisuus nostaa esiin metsän tunnelman ja valojen ja varjojen dramatiikan. Näyttely on kuvaus vuodenkierrosta metsässä, kokijan tuntemuksista metsän hiljaisuudessa, kertomus ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta.

”Kaiken on tapahduttava tässä metsässä, yhden vuoden aikana”, Heikki Willamo päätti. Hän valokuvasi 200 hehtaarin rauhoitettua aluetta yhden vuodenkierron ajan (2009–10). Hän vietti luonnontilaisessa suojellussa metsässä kerrallaan muutaman vuorokauden jaksoja tutkien metsää ja sen lajistoa, nauttien kiireettömistä päivistä ja värjötellen hyytävän kylminä kuutamoöinä miettien metsän elämää.

Kuvista on aistittavissa kokijan henkilökohtaisia tuntemuksia metsän hiljaisuudessa. Willamo käsittelee metsää omien juuriensa kasvualustana sekä osana kulttuuriperintöä. Hän pohdiskelee kuviensa kautta esimerkiksi eläinten sopeutumista ihmisten metsiin ja eläinten merkitystä ihmiselle. Kuvat nostavat esiin kysymyksiä metsien merkityksestä ja luontosuhteestamme. Metsä on tärkeä suomalaiselle ja monilla tavoilla hyödynnettävä luonnonvara.

Näyttelykuvien valinnasta on vastannut kuraattori, FL Arja Elovirta. Näyttelyyn liittyy Willamon samanniminen valokuva- ja luontoesseekirja, jonka on kustantanut Maahenki Oy.

Vuosi metsässä -näyttelyn ovat tuottaneet Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki Oy ja Natur och Miljö osaksi ympäristösivistyksen laajaa hankekokonaisuutta.