Metsäkuvia-keskusteluluennot Hämeenlinnan Taidemuseossa

Metsäkuvia on luentosarja, jossa asiantuntijat keskustelevat yleisön kanssa metsien käyttöön ja suojeluun liittyvistä asenteista ja arvoista. Mitä metsä meille suomalaisille merkitsee mielenmaisemana, luonnontilana, esteettisenä elämyksenä sekä aineellisten antien ja hyvinvoinnin luojana? Luentosarja järjestetään Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Kultainen metsä -näyttelyn yhteydessä Hämeenlinnan Taidemuseossa. Näyttely on esillä 15.3.–28.4.2013.

Näyttely ja keskusteluluennot ovat osa Maaseudun Sivistysliiton ja Natur och Miljön ympäristösivistyksen hanketta. Hanke koostuu näyttelyistä, julkaisuista ja tapahtumista, joiden pääteemana on ihmisen henkilökohtainen luonto- ja ympäristösuhde. Hanke rohkaisee nauttimaan luonnosta, mutta samalla haastaa kohtuullisuuteen ja vastuullisuuteen luonnon käyttämisessä.

METSÄKUVIA-LUENTOSARJAN OHJELMA
Tilaisuudet ovat Hämeenlinnan Taidemuseossa. Keskustelujen virittäjänä toimii filosofi Johannes Ojansuu

TIISTAI 19.3. klo 18
Kultainen metsä – rahat vai henki?
valokuvataiteilijat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo

Ritva Kovalainen
Valokuvataiteilija Ritva Kovalaisen taiteen ytimenä on ihmisen ja luonnon välinen suhde. Kemiössä asuva taiteilija työskentelee usein valokuvaa ja runoutta yhdistäen. Näyttelyiden ohella hän on julkaissut lukuisia valokuvakirjoja.

Sanni Seppo
Valokuvataiteilija Sanni Sepon työn lähtökohta on yhteiskunnallisuudessa ja dokumentaarisuudessa. Hän nostaa töissään esiin yksilöitä, jotka elävät omaan tapaansa erilaisten sosiaalisten tilanteiden puristuksessa. Myös ihmisen ja luonnon suhde on ollut kantava teema hänen tuotannossaan.

TIISTAI 26.3. klo 18
Mitä ympäristösivistys on?
ympäristöestetiikan professori Yrjö Sepänmaa ja ympäristöfilosofian dosentti Leena Vilkka

Yrjö Sepänmaa
Yrjö Sepänmaa on Itä-Suomen yliopiston ympäristöestetiikan professori. Hän on johtanut kansainvälisen ympäristöestetiikan konferenssisarjan toteutusta ja kirjahanketta. Hän on ollut mukana MSL:n ympäristösivistyshankkeen ideoinnissa ja valmistelee nyt tutkimusta esteettisestä ympäristösivistyksestä.

Leena Vilkka
FT, ympäristöfilosofian dosentti Leena Vilkka on pääkaupunkiseudun 4H-yhdistysten toiminnanjohtaja. Hän on kirjoittanut useita teoksia, mm. Susi luonnossa ja kulttuurissa sekä toimittanut teoksen Rakas lapseni, joka kertoo vanhempien sanoin lapsen menetyksestä.

KESKIVIIKKO 3.4. klo 18
Luonnontilaisen metsän ekologia ja suojelu
metsänhoitaja Petri Keto-Tokoi ja suojeluasiantuntija Sini Eräjää

Petri Keto-Tokoi
Metsänhoitaja, metsäekologian lehtori Petri Keto-Tokoilla on yli 20 vuoden kokemus luonnonmetsien ekologian opetuksesta ja tutkimuksesta. Keto-Tokoin ja Timo Kuuluvaisen Suomalainen aarniometsä -kirja sai vuoden 2011 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Sini Eräjää
Sini Eräjää on Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija, jonka sydäntä lähellä ovat pohjoisen metsät ja suot. Viime vuosina ekologiaa ja luonnontieteitä opiskellut ja ympäristöjärjestöissä pitkään toiminut Eräjää on perehtynyt erityisesti suomalaisen luonnonsuojelupolitiikan kiemuroihin.

TIISTAI 9.4. klo 18
Metsä ja mieli
filosofi, tietokirjailija Eero Ojanen ja kirjailija Olli Jalonen

Eero Ojanen
Eero Ojanen on filosofi ja tietokirjailija, joka etsii aiheensa ihmisyyden ja elämän peruskysymyksistä. Filosofiassaan Ojanen painottaa ihmisenä olemisen moninaisuutta sekä ihmisen ja luonnon yhteyttä. Hän pohtii usein hyvyyden käsitettä.

Olli Jalonen
Olli Jalonen on palkittu hämeenlinnalaiskirjailija, joka on julkaissut romaaneja, novellikokoelmia ja tietokirjoja sekä kirjoittanut lukuisia kuunnelmia ja muuta draamaa. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori ja yhteiskuntatieteiden lisensiaatti.

TIISTAI 16.4. klo 18
Terveys tulee metsästä
kirjailija Matti Mäkelä ja kylien liiketoiminta-asiamies Juha Kuisma

Matti Mäkelä
Matti Mäkelä on kirjailija, kolumnisti, kriitikko ja kyläaktivisti. Viime vuosina Mäkelä on kirjoittanut erityisesti maaseudun olemassaolon puolesta, viimeksi tavallisen suomalaisen metsäsuhdetta kuvaavan Metsäläisen saarnakirjan.

Juha Kuisma
Valtakunnallisessa kylätoimintaliikkeessä kylien liiketoiminta-asiamiehenä toimiva Juha Kuisma asuu keskellä Lempäälän Lastusten kylän kulttuurimaisemaa. Kuisma on julkaissut lukuisia mm. ekohistoriaan, maaseudun kehittämiseen ja biotalouteen liittyvää julkaisuja.

HIDAS TANSSI – RUNOJA METSÄSTÄ

TORSTAINA 21.3. klo 18 Metsärunomatinea
esiintyjinä näyttelijä-ohjaaja Jari Hietasen ohjaama ryhmä

Metsärunomatinea liittyy H kolmipäiväiseen runotyöpajaan, jonka harjoituksia yleisöllä on mahdollisuus seurata Hämeenlinnan Taidemuseossa ti–to 19.–21.3.

Jari Hietanen
Näyttelijä Jari Hietanen on tuttu kasvo teatterista, televisiosta ja elokuvista. Näyttelijäntyön lisäksi hänet tunnetaan elokuvantekijänä, ohjaajana ja kirjoittajana. Luonto ja luontokokemus ovat olleet Hietaselle tärkeitä lapsuudesta lähtien.

NÄYTTELYN YLEISÖOPASTUKSET
MA 1.4., SU 14.4. ja SU 28.4. klo 14

Näyttely ja siihen liittyvä ohjelma on tuotettu yhteistyössä Hämeenlinnan Taidemuseon, Maaseudun Sivistysliiton ja Helsingin taidemuseon kesken.

Näyttelykiertue on osa Maaseudun Sivistysliiton ja Natur och Miljön ympäristösivistyksen hanketta, jonka pääteemana on ihmisen henkilökohtainen luonto- ja ympäristösuhde. Hanke rohkaisee nauttimaan luonnosta, mutta samalla haastaa kohtuullisuuteen ja vastuullisuuteen luonnon käyttämisessä. Monivuotinen ja valtakunnallinen hanke koostuu näyttelyistä, julkaisuista ja tapahtumista.