Vuosi metsässä, Elverket, Tammisaari

Luontokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamon näyttely Vuosi metsässä on esillä Tammisaaressa Galleria Elverketissä 29.11.2013–26.1..2014.

Willamon näyttely koostuu upeista mustavalkoisista luontokuvista. Valokuvien mustavalkoisuus nostaa esiin metsän tunnelman ja valojen ja varjojen dramatiikan. Näyttely on kuvaus vuodenkierrosta metsässä, kokijan tuntemuksista metsän hiljaisuudessa, kertomus ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta.

”Kaiken on tapahduttava tässä metsässä, yhden vuoden aikana”, Heikki Willamo päätti. Hän valokuvasi 200 hehtaarin rauhoitettua aluetta yhden vuodenkierron ajan (2009–10). Hän vietti luonnontilaisessa suojellussa metsässä kerrallaan muutaman vuorokauden jaksoja tutkien metsää ja sen lajistoa, nauttien kiireettömistä päivistä ja värjötellen hyytävän kylminä kuutamoöinä miettien metsän elämää.

Kuvista on aistittavissa kokijan henkilökohtaisia tuntemuksia metsän hiljaisuudessa. Willamo käsittelee metsää omien juuriensa kasvualustana sekä osana kulttuuriperintöä. Hän pohdiskelee kuviensa kautta esimerkiksi eläinten sopeutumista ihmisten metsiin ja eläinten merkitystä ihmiselle. Kuvat nostavat esiin kysymyksiä metsien merkityksestä ja luontosuhteestamme. Metsä on tärkeä suomalaiselle ja monilla tavoilla hyödynnettävä luonnonvara.

Näyttelykuvien valinnasta on vastannut kuraattori, FL Arja Elovirta. Näyttelyyn liittyy Willamon samanniminen valokuva- ja luontoesseekirja, jonka on kustantanut Maahenki Oy.

Heikki Willamo (s. 1952) on toiminut vapaana valokuvaajana, kirjailijana ja toimittajana vuodesta 1982. Karjalohjalla asuva Willamo on julkaissut lukuisia eläinaiheisia lastenkirjoja ja luontokirjoja myös yhdessä toisten luontokuvaajien kanssa. Hän on saanut WWF:n Vuoden luontokirja -palkinnon vuonna 1994 teoksesta Kaakkurin huuto sekä Suomen tietokirjailijain tunnuspalkinnon vuonna 2000. Hän oli yhtenä tekijänä teoksessa Viimeiset vieraat – Elämää autiotaloissa, joka oli Vuoden luontokirja 2010 -kilpailun finalisti. Willamo on pitänyt lukuisia valokuvanäyttelyjä Suomessa ja ulkomailla, ja hänen luontokuviaan on vakituisesti esillä Nesteen toimitiloissa Moskovassa ja Dubaissa.

Vuosi metsässä -näyttelyn ovat tuottaneet Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki Oy ja Natur och Miljö osaksi ympäristösivistyksen laajaa hankekokonaisuutta.