Ekotaidetta Kokkolassa

Ekotaideteokset elävöittävät museoiden pihapiirejä Kokkolassa

K.H.Renlundin museon – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon ja Maaseudun Sivistysliiton vuonna 2012 käynnistämä yhteisöjä osallistava ekologinen kasvitaideprojekti saa jatkoa kuluvana kesänä.

Hankkeen käynnisti Roosin talon pihapiirissä sijaitseva Aallon syli -teos keväällä 2012. Nyt teemaa jatkaa sen viereen tuleva Kupla-teos. Museokortteliin Pedagogion pihanurmelle valmistuu uusi teos, Hurme. Muotoonsa Hurme hakee innoitusta ITE-taiteen logosta, viitaten näin Pedagogiossa sijaitsevaan ITE-museon näyttelytilaan.  Logon lähtökohtana on ITE-taiteilija Ilmari Salmisen teoksissaan käyttämä silitysraudan pohjan muoto, josta graafikko Riikka Löytökorpi kehitti humoristisen ”ötökän”. Ekotaideteosten taiteellisena suunnittelija on toiminut taiteilija Eira Ainalinpää.

Ekotaideprojekti palvelee niin suurta yleisöä kuin projektiin osallistuvia toimijoita ja heidän jäsenistöään. Projekti tarjoaa mahdollisuuden kaikille osallistua sekä taiteelliseen että ekologiseen toimintaan. Teoksien materiaaleissa on pyritty noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita käyttäen monivuotisia kasveja, kierrätysmateriaaleja, luonnonmateriaaleja sekä mm. istuttamalla yrttejä, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa.

Kupla-teoksen kokoamisessa on ollut mukana samoja yhteisöjä kuin viime vuonna; Länsipuiston vuoropäiväkoti, Makijat Martat, Kyrkbackens skola, Isokylän koulun erityisluokat ja Keski-Pohjanmaan aikuisopiston ryhmä sekä uutena ryhmänä Mäntykankaan alakoulun 6B-luokka ja Keski-Pohjanmaan Opiston Virtaset-ryhmä. Yhteisöjen omat osuudet ovat syntyneet museopajassa tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kouluilla. Tämän vuoden projektissa on painotettu viimevuotista enemmän kaikille ryhmille avoimia pajatoimintatuokioita.

Teosten toteuttaminen alkoi toukokuun viimeisellä viikolla ja kestää noin kolme viikkoa.

Ekotaideteokset toteutetaan K.H. Renlundin museon ja Maaseudun Sivistysliiton yhteistyönä. Toteutus kuuluu osana MSL:n ympäristösivistyksen hankkeeseen.

Lisätietoa projektista antavat

K.H.Renlundin museossa:
Lauri Skantsi, museolehtori 044 7809 055
Johanna Holmbäck, museoemäntä 044 7809 477

Maaseudun Sivistysliitossa:
Raija Kallioinen, kulttuurituottaja 09 751 2020