Hidas tanssi: runotyöpaja ja matinea, Hämeenlinna

HIDAS TANSSI -RUNOTYÖPAJA
Hämeenlinnan Taidemuseossa 19.–21.3.2013

Hämeenlinnan Taidemuseo ja Maaseudun Sivistysliitto järjestävät Kultainen metsä -näyttelyn yhteydessä näyttelijä-ohjaaja Jari Hietasen vetämän kolmipäiväisen Hidas tanssi -runoworkshopin 19.–21.3.2013 klo 10–13 ja klo 16–19 (6 h/pv).

Workshopissa työstetään Jari Hietasen johdolla metsäaiheisia runoja Risto Rasan toimittamasta Hidas tanssi – mäntyrunoja -kokoelmasta. Työpaja huipentuu yleisölle avoimeen matineaan torstaina 21.3.2013 klo 18.00.

Koulutus on osallistujille ilmainen ja siihen otetaan kymmenkunta esiintytmistaidosta ja ilmaisusta kiinnostunutta henkilöä. Kaikille osallistujille lahjoitetaan Hidas tanssi – mäntyrunoja -kirja työskentelyä varten.

Työpaja ja matinea järjestetään taidemuseon näyttelytiloissa vuoropuhelussa Kultainen metsä -näyttelyn teosten kanssa. Näyttelyn yleisö voi myös seurata harjoituksia. Raja harjoittelemisen ja esittämisen välillä käy harsomaiseksi, samoin sana ja kuva liittoutuvat.

Työpajailmoittautumiset:
Maria Laine, Hämeenlinnan Taidemuseo, maria.laine(at)hameenlinna.fi, p. (03) 621 2667.
HUOM! Työpajapaikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova.

Ohjaaja Jari Hietanen runotyöpajasta:

Workshopissa käytetään näyttelijäntyötekniikoita, joita on kehitetty Teatterikorkeakoulun Näyttelijäntaide ja nykyaika -hankkeessa. Tutkimuksen lähtökohtana oli kartoittaa Jouko Turkan 1980-luvulla käyttämiä näyttelijäntyötekniikoita. Tutkimuksessa haastateltiin näyttelijöitä ja selvitettiin mitä tekniikoita he ovat siltä ajalta hylänneet ja mitä käyttävät yhä työssään. Tekniikkoja kehitettiin ja niiden kanssa on tehty näyttelijäkoulutusta sekä ammattilaisten että harrastajien kanssa.

Harjoitusten päämääränä on fyysistää runon esittämistä, niin ettei se ole pelkkää pääkeskeistä puhuntaa. Kehollisuudella pyritään tekemään näyttelijästä monipuolisempi esiintyjä ja liikunnallisempi vaikuttaja koko esityksen dramaturgiassa. Lopputulos on paljolti kurssiin osallistuvien henkilöiden näköinen, sillä tekniikat pohjautuvat esiintyjien ajatuksiin ja havaintoihin, intohimoihin ja läsnäoloon.

Workshop-kurssi kunnioittaa näyttelijöiden yksityisyyttä, mahdollistaa itsenäisen työskentelyn osana lyhyessä ajassa rakentuvaa esitystä. Kukin tekee itsensä mukaan ja jokaiselle löytyy paikka workshopissa.

Workshopissa käytettävät tekstit ovat Risto Rasan toimittamasta Hidas tanssi – mäntyrunoja -teoksesta (Maahenki 2012 / www.maahenki.fi), johon on koottu mäntyaiheisia suomalaisia runoja. Kirjan kuvitus koostuu Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvista.

HIDAS TANSSI – RUNOJA METSÄSTÄ
Metsärunomatinea
Torstaina 21.3.2013 klo 18.00
Hämeenlinnan Taidemuseossa
Esiintyjinä näyttelijä Jari Hietasen ohjaama ryhmä
Vapaa pääsy

Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Kultainen metsä -näyttely oheisohjelmineen on osa Maaseudun Sivistysliiton ja Natur och Miljön ympäristösivistyksen hanketta.