Hidas tanssi: runotyöpaja ja matinea, Jyväskylä

Hidas tanssi – runoja metsästä on kolmen päivän workshop, joka pidetään Jyväskylän taidemuseossa 12.–14.2.2013 Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Kultainen metsä -valokuvanäyttelyn yhteydessä. Näyttely oheisohjelmineen on osa Maaseudun Sivistysliiton ja Natur och Miljön ympäristösivistyksen hanketta ja yhteistyötä Jyväskylän taidemuseon kanssa.

Workshopissa työstetään metsäaiheisia runoja ja niistä rakennetaan kolmessa päivässä esitys, joka esitetään Jyväskylän taidemuseossa 14.2.2013 klo 18.00.

Workshopissa käytetään näyttelijäntyötekniikoita, joita on kehitetty Teatterikorkeakoulun Näyttelijäntaide ja nykyaika -hankkeessa. Tutkimuksen lähtökohtana oli kartoittaa Jouko Turkan 1980-luvulla käyttämiä näyttelijäntyötekniikoita. Tutkimuksessa haastateltiin näyttelijöitä ja selvitettiin mitä tekniikoita he ovat siltä ajalta hylänneet ja mitä käyttävät yhä työssään. Tekniikkoja kehitettiin ja niiden kanssa on tehty näyttelijäkoulutusta sekä ammattilaisten että harrastajien kanssa.

Harjoitusten päämääränä on fyysistää runon esittämistä, niin ettei se ole pelkkää pääkeskeistä puhuntaa. Kehollisuudella pyritään tekemään näyttelijästä monipuolisempi esiintyjä ja liikunnallisempi vaikuttaja koko esityksen dramaturgiassa. Lopputulos on paljolti kurssiin osallistuvien henkilöiden näköinen, sillä tekniikat pohjautuvat esiintyjien ajatuksiin ja havaintoihin, intohimoihin ja läsnäoloon.

Workshop-kurssi kunnioittaa näyttelijöiden yksityisyyttä, mahdollistaa itsenäisen työskentelyn osana lyhyessä ajassa rakentuvaa esitystä. Kukin tekee itsensä mukaan ja jokaiselle löytyy paikka workshopissa.

Workshopissa käytettävät tekstit ovat Risto Rasan toimittamasta Hidas tanssi. Mäntyrunoja -teoksesta, johon on koottu mäntyaiheisia suomalaisia runoja. Kirjan kuvitus koostuu Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvista.

Hidas tanssi – runoja metsästä -työpajaan ilmoittautumiset 28.1.2013 mennessä Jyväskylän taidemuseoon Seija Heinäselle: seija.heinanen(at)jkl.fi, puh. 0500 542 082. Ryhmän koko 10–12 henkilöä. Ei osallistumismaksua.

HIDAS TANSSI – RUNOJA METSÄSTÄ
Metsärunomatinea
Torstai 14.2.2013 klo 18.00
Jyväskylän taidemuseossa
Esiintyjinä näyttelijä Jari Hietasen ohjaama ryhmä
Vapaa pääsy