Poukama. Uutta luovaa kalastuskulttuuria: Suora nettilähetys 9.4.

Osallistu suoraan nettilähetykseen keskiviikkona 9.4.2014 klo 12.45–14.30 osoitteessa www.poukama.eu

  • Poukama-kirjan ja e-kirjan julkistamistilaisuus
  • Alan ammattilaisten paneelikeskustelu

Kautta Suomen voi seurata uuden luovan kalastuskulttuurin nousua muotoilun mahdollisuudeksi. Voit osallistua kalannahasta innoittuneen muotoilujulkaisun lanseeraukseen niin kotona, työpaikalla kuin oppilaitoksissa. Maaseudun Sivistysliiton POUKAMA-projektin toteuttama lähetys tulee Helsingistä Designmuseosta.

Linkki avataan osoitteeseen www.poukama.eu lähetyksen alkaessa klo 12.45. Katsojat voivat myös osallistua kommentein Facebookin tai Twitterin kautta.  Kysymyksiä ja kommentteja otetaan vastaan suorassa lähetyksessä:
twitter #POUKAMA
Facebook: Poukama

SUORAN NETTILÄHETYKSEN OHJELMA:

KIRJAN ESITTELY klo 13.00
Toimittaja Ilmari Leppihalme

PANEELIKESKUSTELU klo 13.10
Kalannahka nähtynä taiteilijan, muotoilijan, käsityöläisyrittäjyyden sekä liikemaailman näkökulmasta. Vetäjänä brand designer, projektipäällikkö Tuomas Mujunen ja keskustelijoina hallituksen puheenjohtaja Anne Berner (Vallila Collection), muotoilija ja lehtori Tuula Puoskari (Kalajoen ammattiopisto), toiminnanjohtaja Marketta Luutonen (Taito ry), käsityöläisyrittäjä Harri Syrjänen sekä tekstiilimuotoilija, taiteilija Saija Lehtonen.

ISO SIIKA -ympäristötaidetapahtuman dokumenttivideon esitys ja julkistaminen klo 14.00
Katso traileri http://www.youtube.com/watch?v=StKlz6ffihU&hd=1

POUKAMA – UUTTA LUOVAA KALASTUSKULTTUURIA -kirja ilmestyy julkistamisen jälkeen e-kirjana vapaasti kaikille ladattavissa sivulla www.poukama.eu. Kirja kertoo niin kalastuksesta kulttuurissamme ja perinteessämme kuin uuden kalastuskulttuuriperinnön luomisesta. Kirja keskittyy materiaaliin ja sen tuotteistukseen unohtamatta käsityöläisten konkreettista näkökulmaa ja vinkkejä tuotteiden valmistukseen.

////

Kalannahka on kalastukseen liittyvää jätettä, joka yleensä heitetään pois. Oikein parkittuna se on jopa siannahkaa kestävämpää ja muuntuu mitä erilaisimpiin muotoilutuotteisiin.

Maaseudun Sivistysliiton toteuttama POUKAMA-projekti elvyttää ja uudistaa ikivanhaa käsityöperinnettä, jonka osaaminen oli jo katoamassa Suomesta. Hankkeessa on mm. järjestetty kalannahan parkitsemisen ja ompelemisen kursseja ammattioppilaitoksissa kalannahan tunnettuuden edistämiseksi materiaalina. Poukama-muotoilukilpailussa voittajien joukkoon nousivat ennakkoluulottomat tuotteet: mustaksi värjätty kalannahkainen polkupyörän satula ja kirkkaan aniliininpunaiset hansikkaat. Projektissa huomattiin myös se, että kalannahkaa kannattaisi rohkeasti käyttää huonekalujen ja sisustuksen osana. Suomalainen puujakkara kalannahalla verhoiltuna olisi mikä hienoin design-tuote!

Suomen luonto ja puhtaat vedet, maamme monipuolinen kalastuskulttuuri, makean ja suolaisen veden kalalajit ja luonnonparkitsemisen ekologisuus – siitä löytyy myyntivalttia. Tuhansien järvien ja ainutlaatuisen saaristomeren kylkeen istuisivat myös hienosti kalannahasta jalostetut suomalaiset muotoilutuotteet – ekologisesta ja eettisesti kestävästä materiaalista.

POUKAMA on tarina pohjoisesta kalastuskulttuurista ja sen liikkeistä nykypäivän maailmassa. Perinne säilyy elävänä vain uudistuessaan, uuden sukupolven tekijöiden käsissä!

////

POUKAMA – UUTTA LUOVAA KALASTUSKULTTUURIA -kirja kertoo pohjoisesta kalastuskulttuurista inspiroituneiden muotoilijoiden, taiteilijoiden, käsityöläisten ja yrittäjien tarinoita. Se kertoo myös niiden ihmisten tarinoita, jotka ovat asuneet pohjoisten jokivarsien kylissä ja Perämeren rannikkoseudulla. Kalastuksen ympärille rakentunut kokonainen elämänmuoto ja perinnekulttuuri ovat kertomusten taustalla. Näistä lähtökohdista teoksessa luodaan menneestä ammentavaa nykykulttuuria, jossa kalastuksen parhaita perinteitä yhdistetään luovasti nykydesigniin. Perinne säilyy elävänä vain uudistuessaan, uuden sukupolven tekijöiden käsissä. Käsillä oleva kirja on syntynyt halusta mahdollistaa perinteen ja nykypäivän monenlaisia kohtaamisia.

Kirja on osa Maaseudun Sivistysliiton toteuttamaa kalastuskulttuurin ja muotoilun edistämishanketta POUKAMA – Pohjoisen kalastuskulttuurien uudet mahdollisuudet.

Toim. Ilmari Leppihalme (2014, Maahenki Oy, ISBN 978-952-301-010-9)
E-kirjana (ISBN 978-952-301-012-3) ladattavissa 9.4. jälkeen sivulta www.poukama.eu.

/////

Lisätiedot:
Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen, p. 040 3577 662, helka.ketonen@msl.fi sekä www.poukama.eu.
Lehdistökuvat: www.maahenki.fi/pressi