Metsäkuvia-luentosarja Jyväskylän taidemuseossa

Metsäkuvia on luentosarja, jossa asiantuntijat keskustelevat yleisön kanssa metsien käyttöön ja suojeluun liittyvistä asenteista ja arvoista. Mitä metsä meille suomalaisille merkitsee mielenmaisemana, luonnontilana, esteettisenä elämyksenä sekä aineellisten antien ja hyvinvoinnin luojana? Luentosarja järjestetään Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon Kultainen metsä -näyttelyn yhteydessä Jyväskylän taidemuseossa. Näyttely on esillä 11.1 – 3.3.2013.

Näyttely ja luentosarja ovat osa Maaseudun Sivistysliiton ja Natur och Miljön ympäristösivistyksen hanketta. Hanke koostuu näyttelyistä, julkaisuista ja tapahtumista, joiden pääteemana on ihmisen henkilökohtainen luonto- ja ympäristösuhde. Hanke rohkaisee nauttimaan luonnosta, mutta samalla haastaa kohtuullisuuteen ja vastuullisuuteen luonnon käyttämisessä.

METSÄKUVIA-LUENTOSARJAN OHJELMA
Tilaisuudet ovat Jyväskylän taidemuseossa kello 16.30-18.00. Tilaisuuksien yhteydessä on vapaa sisäänpääsy näyttelyyn.

PERJANTAI 11.1.2013 
Kultainen metsä – rahat vai henki?

Valokuvataiteilijat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo

Ritva Kovalainen
Valokuvataiteilija Ritva Kovalaisen taiteen ytimenä on ihmisen ja luonnon välinen suhde. Kemiössä asuva taiteilija työskentelee usein valokuvaa ja runoutta yhdistäen ja näyttelyiden ohella hän on julkaissut lukuisia valokuvakirjoja.

Sanni Seppo
Valokuvataiteilija Sanni Sepon työn lähtökohta on yhteiskunnallisuudessa ja dokumentaarisuudessa. Hän nostaa töissään esiin yksilöitä, jotka elävät omaan tapaansa erilaisten sosiaalisten tilanteiden puristuksessa. Myös ihmisen ja luonnon suhde on ollut kantava teema hänen tuotannossaan.

TORSTAI 17.1.2013
Maisema ja metsäluonto keskisuomalaisittain
Luonnonsuojelupäällikkö Päivi Halinen

Luonnonsuojelupäällikkö Päivi Halinen on Luonto ja kulttuuriympäristöt -yksikön päällikkö Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa. Koulutukseltaan hän on biologi, FM.

TORSTAI 24.1.2013
Mitä ympäristösivistys on?
Professori Yrjö Sepänmaa, keskustelukumppanina professori Pauline von Bonsdorff

Yrjö Sepänmaa
Yrjö Sepänmaa on Itä-Suomen yliopiston ympäristöestetiikan professori. Hän on johtanut 7-osaisen kansainvälisen ympäristöestetiikan konferenssisarjan (1994–2009) toteutusta ja siihen perustuvan Maahenki Oy:n kustantaman kirjasarjan (1999–2012) toimittamista. Sepänmaa on osallistunut Maaseudun Sivistysliiton ympäristösivistys-hankkeen ideointiin ja valmistelee nyt tutkimusta esteettisestä ympäristösivistyksestä.

Pauline von Bonsdorff
Pauline von Bonsdorff on Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen professori. Hän on julkaissut laajasti ympäristöestetiikan ja taidekasvatuksen aloilta. Viime aikoina hän on mm. pohtinut taiteen merkitystä korostavaa, esteettistä kasvatuksen ja sivistyksen käsitettä (Bildung).

TORSTAI 31.1.2013
Metsä ja mieli
TT Pauliina Kainulainen, keskustelukumppanina professori Kalevi Korpela

Pauliina Kainulainen
Pauliina Kainulainen on kontiolahtelainen tutkija ja tietokirjailija, teologian tohtori ja pappi. Tutkijana hänen sydäntään lähellä ovat mystiikka, naisnäkökulma ja ekologinen näkökulma kristilliseen traditioon sekä suomalainen luontohengellisyys. Kainulaisen tämänhetkinen tutkimus “Metsän teologia” käsittelee suomalais-ugrilaisen luontosuhteen antamaa kehystä kristinuskon tulkinnalle. Pauliina Kainulainen on myös kansalaisaktivisti mm. pohjoiskarjalaisessa Kohtuus-liikkeessä.

Kalevi Korpela
Professori, psykologia, dosentti (ympäristöpsykologia), Tampereen yliopisto / yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö. Tutkimusaiheena psyykkinen itsesäätely, elpyminen ja hyvinvointi luontoympäristöissä ja mielipaikoissa.

TORSTAI 7.2.2013
Luonnontilaisen metsän ekologia ja suojelu
Metsänhoitaja Petri Keto-Tokoi, keskustelukumppanina professori Janne Kotiaho

Petri Keto-Tokoi
Metsänhoitaja, metsäekologian lehtori Petri Keto-Tokoilla on yli 20 vuoden kokemus luonnonmetsien ekologian opetuksesta ja tutkimuksesta. Hän on osallistunut tekijänä useisiin kirjoihin, jotka houkuttavat lukijaa löytämään omat polkunsa suomalaisiin luonnonmetsiin. Yhdessä Timo Kuuluvaisen kanssa Petri Keto-Tokoi  sai vuoden 2011 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksesta Suomalainen aarniometsä.

Janne Kotiaho
Professori Janne Kotiaho on ekologi ja evoluutiobiologi, joka pyrkii edistämään luonnon monimuotoisuuden ja siihen vaikuttavien tekijöiden ymmärrystä tuomalla monimuotoisuustutkimukseen evolutiivisen näkökulman. Kotiahon teesinä on, että vain syväymmärtämällä evolutiiviset mekanismit monimuotoisuuden muodostumisen taustalla, ja asettamalla tämän päivän käytännön suojelutyön ekologiset tavoitteet muutaman vuosisadan päähän, voidaan globaalien monimuotoisuussopimusten aikataulullisesti absurdit, mutta ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta lopulta välttämättömät, tavoitteet monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämisestä edes joskus saavuttaa.

TORSTAI 21.2.2013 
Terveys tulee metsästä

Kirjailija Matti Mäkelä, kirjailija Harri Tapper

Matti Mäkelä
Matti Mäkelä, kirjailija, kolumnisti, kriitikko, kyläaktivisti. Kirjoittanut viime vuosina useita kirjoja maaseudun puolesta, viimeksi tavallisen suomalaisen metsäsuhdetta kuvaavan Metsäläisen saarnakirjan, 2009.

Harri Tapper In Memoriam
28.3.1929–23.12.2012

HIDAS TANSSI – RUNOJA METSÄSTÄ
Torstai 14.2.2013 klo 18.00 Metsärunomatinea
esiintyjinä näyttelijä Jari Hietasen ohjaama ryhmä
Ti–to 12.–14.2. mahdollisuus seurata museossa runopajan harjoituksia