Iso siika -ympäristötaidetapahtuma

Tornionjoki, Euroopan pisin vapaana virtaava joki, Suomen ja Ruotsin yhteinen Väylä, sen ainutlaatuinen kalastuskulttuuri. Kaikesta tästä kumpuaa liikkuva festivaali Iso Siika Tornionjoella, Tornion ja Ylitornion kylissä ja rannoilla.

Kaiken keskiössä on mystinen 15-metrinen Siika, joka nousee jokea vastavirtaan. Jättiläissiika toimii viikon ajan tanssija Reijo Kelan performanssiteoksen näyttämönä kutsuen vaellussiikaa takaisin perinteisille kutupaikoilleen.

Ison Siian nousua rytmittää esitystaiteilija Katariina Angerian taiteilijaryhmä, joka muusikkoineen ja tanssijoineen kulkee festivaaliviikolla kylissä ja kentillä ja tarjoaa ainutkertaisia taide-elämyksiä vuorovaikutuksessa esityspaikkaan ja luontoon.

Iso Siika -festivaaliviikon aikana 13.–19.7.2013 pääsee seuraamaan pohjoisen Suomen kalastuskulttuuriperintöä sekä osallistumaan monipuoliseen ohjelmaan.

Tapahtuma näkyy alueen kylien järjestäminä erilaisina aktiviteetteina perinteisistä vesillä liikkumisen ja kalastamisen tavoista (mm. koskenveto ja liponteko) kuorolauluun. Mukana on myös dokumentti-kino, museolinja-autoja, työnäytöksiä, perinnemarkkinat, musiikkiesityksiä, teatteria, kalastustarinoita, sirkustaidetta, käsityötä, lastenkonsertteja, perinneleikkejä, uimarannan avajaiset, historiaa ja kalastustietoutta sekä tietenkin hyvää paikallista kalaa.

Festivaaliviikolla voi osallistua myös taidetyöpajoihin, joissa innostusta haetaan ympäröivästä luonnosta välineinä mm. valokuvaus, sarjakuva ja perinnekäsityöt.

Iso Siika -aluksen pysähdyksiin liittyvien kylätapahtumien ajat ja paikat:
13.7. Tornion Pikisaari, Iso Siika -aluksen saatto vesille
14.7. Vojakkala, Sattajärvi ja Pekanpää
15.7. Kukkola
16.7. Karunki, mukana Kantojärvi, Aapajoki ja Aapajärvi
17.7. Korpikylä – Matkakoski
18.7. Kainuunkylä
19.7. Niuro ja Liakka
19.7. Päätöskavalkadi Aavasaksan sillalla
Tarkemmin http://www.poukama.eu/iso-siika/tapahtumat/


POUKAMA – Pohjoisen kalastuskulttuurien uudet mahdollisuudet -hanke
Iso Siika -festivaali on osa laajempaa Poukama-hanketta. Poukama on kalastuskulttuurin ja muotoilun edistämishanke, jossa tarkastellaan pohjoisen Suomen kalastuskulttuuriperintöä. Hankkeen muut osakokonaisuudet esitellään erillisinä tiedotteina.

Poukama-hanke on osa EU:n osarahoittamaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007–2013. Hanketta hallinnoi Maaseudun Sivistysliitto, ja hankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset, Kalajoen ammattiopisto JEDU sekä Pro Siika ry.

LISÄTIETOA Iso Siika -festivaalista:
Anne-Maaria Saransalmi, yhteyspäällikkö, anne-maaria.saransalmi(at)msl.fi, 0400 604 851
Tiina Höynälä, projektikoordinaattori, tiina.hoynala(at)msl.fi 0400 604 905
Poukama-hankkeen tapahtumasivut: www.poukama.eu/iso-siika/tapahtumat/

LISÄTIETOA Poukama-hankkeesta:
Tuomas Mujunen, projektipäällikkö, tuomas.mujunen(at)msl.fi, 0400 570 336
Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, Maaseudun Sivistysliitto, helka.ketonen(at)msl.fi, 040 357 7662, www.msl.fi
Poukama-hankkeen kotisivut: www.poukama.eu/

Facebook-ryhmät:
Iso Siika https://www.facebook.com/groups/355094977868129/?fref=ts
Poukama https://www.facebook.com/Poukamahanke

Lataa festivaaliviikon ohjelma:
suomeksi / ruotsiksi / englanniksi


    Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/ymp2012m/public_html/wp-content/themes/ymparistosivistys/themesettings/dronetheme.class.php on line 199
  • Tapahtumauutiset