Puisto tutuksi -päivä Jyväskylässä

Palokan Puisto tutuksi -tapahtumassa 15.8. juhlitaan uutta Luhtisen puistoa

Palokan keskustan tuntumassa sijaitseva Luhtisen puisto valmistui viimeistelyjä myöten käyttöön heinäkuussa. Kaikenikäisten, mutta erityisesti lasten ja seniorien virkistäytymiseen rakennetussa puistossa vietetään torstaina 15.8. kello 12–14 kaiken kansan Puisto tutuksi -päivää.

Tapahtuman ajaksi puistoon pystytetään monipuolisia toimintapisteitä, lisäksi tarjolla on musiikki- ja tanssiesityksiä, pientä purtavaa sekä virvoketta.

– Tapahtumalla haluamme tuoda esiin yhteisöllisyyttä ja houkutella eri sukupolvia viihtymään puistossa samaan aikaan. Tavoitteena on rento ja leppoisa puistonavajaistapahtuma, jossa ihmiset malttaisivat viipyä hetken, sanoo järjestelyissä mukana oleva Seija Heinänen Jyväskylän taidemuseosta.

Tapahtumaa järjestämässä ovat Jyväskylän vapaaehtoiset ympäristöluotsit, joiden toimintaa on viritelty osana Ympäristösivistyksen hanketta. Mallio on otettu kulttuuriluotsien toiminnasta.

Ohjelmaa vauvasta vaariin

Tilaisuudessa nähdään ainutlaatuinen La vida al aire libre – ulkoilmaelämää -esitys, jossa läheisen Ritoniityn palvelukodin asukkaat ja vapaaehtoiset ulkoilevat tanssitaiteilija Helena Ratisen ohjaamina.

Puiston toimintapisteissä opetellaan fysioterapeutin ohjauksessa puiston senioriliikuntalaitteen käyttöä ja harrastetaan shindo-venyttelyä. Puiston pienpelikenttä odottaa käyttäjiään ja sen sisäänajoa varten mukaan kannattaa ottaa omia pihapelivälineitä, esimerkiksi mölkky, petankki, renkaanheittopeli tai kroketti.

Lasten leikkipuistoalueella Tyyppälän alakoululaiset testaavat uudenkarheita puistovälineitä, esimerkiksi levykarusellia, kiipeilytelinettä, kiikku- ja pesäkeinuja sekä mökki- ja kauppaleikkipaikkoja. Ohessa kuullaan oppilaiden pieniä lauluesityksiä sekä piirretään taidemuseon ohjaajan johdolla.

Luhtisen puiston monitoimikentällä pelataan kello 12.30–13.30 avajaisyleisöstä muodostettavilla joukkueilla leikkimielistä jalkapalloa. Kello 13.30 jännitys kohoaa huippuunsa, kun Passelin ja Kortepohjan toimintakeskusten joukkueet kohtaavat jalkapallo-ottelussa. Kaikki mukaan kannustamaan omaa suosikkia voittoon!

Ympäristönäkökulma vahvasti esillä

Tapahtumapäivän järjestelyistä vastaavat Jyväskylän vapaaehtoiset ympäristöluotsit yhteistyössä Jyväskylän taidemuseon ja kaupunkirakennepalveluiden kanssa. Puiston infopisteessä päivystävät Jyväskylän kaupungin viherryhmän jäsenet, joilta voi kysellä mieltä askarruttavia kysymyksiä viheralueista ja ympäristöstä. Paikalla ovat myös JAPA ry:n edustajat.

Tutustua voi myös ympäristöluotsitoimintaan, joka on aloitettu Jyväskylässä kokeiluluontoisesti. Ympäristöluotsit ovat luonto- ja ympäristöasioista kiinnostuneita, vapaaehtoisia kulttuuriluotseja, joiden tehtävänä on aktivoida katsomaan lähiympäristöä ”vihreiden silmälasien” läpi, innostaa havainnointiin, retkeilyyn, kotiseutunsa tuntemiseen, ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen sekä yhdessä tekemiseen ja kokemiseen. Toiminta pohjautuu Jyväskylässä jo tunnetuksi tulleeseen kulttuuriluotsitoimintaan. Vertaistoimintaan perustuvan kulttuuriluotsaamisen ideana on tarjota mahdollisuuksia tutustua esimerkiksi näyttelyihin, esityksiin ja tapahtumiin koulutetun luotsin seurassa, kokemuksia vaihtaen.

Ympäristöluotsi-toimintamallia testataan Jyväskylän kaupungin viherpolitiikan ohjelmatyön yhteydessä. Ideointi ja kokeilun käynnistyminen nivottiin Jyväskylän taidemuseon alkuvuoden 2013 Kultainen metsä -näyttelyyn ja sen oheisohjelmaan. Museon koordinoima ympäristöluotsikokeilu on osa Maaseudun Sivistysliiton valtakunnallista ympäristösivistyksen hanketta, jonka teemoja ovat muun muassa kestävä kehitys, jokamiehen oikeudet, metsäluonnon käyttö, nähtävyydet, paikan henki ja yhteisöllisyys identiteetin luojana. Ympäristöluotsien toimintamalleja tullaan hankkeessa kokeilemaan eri paikkakunnilla ja ideaa levitetään mm. luotseja valmentamalla. Seuraava kokeilu on käynnistymässä Kuopiossa.
Lisätiedot: Jyväskylän taidemuseo, suunnittelija Seija Heinänen, p. 0500 542 082, 014 266 4394 seija.heinanen[at]jkl.fi


    Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/ymp2012m/public_html/wp-content/themes/ymparistosivistys/themesettings/dronetheme.class.php on line 199
  • Tapahtumauutiset